Cookie.

På acando.no benytter vi cookies for at din opplevelse skal bli så god som mulig. Du kan lese mer om personvernerklæringen her →

  Til sommeren kan du reise til badestranden med selvkjørende buss!

  01. februar 2018

  Acando har de siste to årene gjennomført demonstrasjoner av selvkjørende minibuss i hele Norge og over 15.000 personer har til nå prøvekjørt bussen. I januar i år ble det åpnet for utprøving av selvkjørende kjøretøy i Norge og OBOS var raskt på ballen og planlegger selvkjørende minibusser i rute i løpet av våren og sommeren.

  OBOS setter opp selvkjørende busser på Fornebu 

  Dette blir Norges aller første prosjektet med selvkjørende busser i rute. Bussene skal i første omgang kjøre på korte strekninger. Hastigheten blir på cirka 15 km/t, og bussen tar inntil 12 passasjerer. På Fornebu skal bussene frakte badegjester til Storøyodden badestrand gjennom hele skoleferien. Prosjektet gjennomføres med støtte fra Bærum kommune og konsulentselskapet Acando.

  OBOS planlegger utprøving av bussene også flere steder, sannsynligvis på Romsås i Oslo.
  "Vårt mål er å lære hvordan en slik tjeneste fungerer i større byutviklingsområder. OBOS har ikke planer om å drive busselskap, men vi ønsker å ligge i forkant av utviklingen. Ved å gjennomføre dette prosjektet vil vi finne ut om selvkjørende busser kan løse et transportbehov eller et trafikkproblem for folk", sier konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i OBOS.

  På fine dager kan det være trangt om parkeringsplassen ved badeplassen på Fornebu – til irritasjon for både badegjester og beboere.

  "Vi er nysgjerrige på om bussene vil bidra til å avhjelpe problemet i de ukene pågangen er størst. Et av hovedspørsmålene vi stiller oss er om slike busser, kombinert med bil- og sykkeldelingsordninger, kan gjøre det mulig å klare seg uten privatbilen i framtiden", sier Kjørberg Siraj.

  (Foto Morten Bendiksen OBOS) F.V: Frode Kjos programleder Smart Mobility i Acando, Lisbeth Hammer Krog, Ordfører i Bærum kommune, Daniel Kjørberg Siraj, Konsernsjef i OBOS

  Høye klimamål i Bærum 

  Bærum kommune har høye mål for å redusere klimautslipp. Ordfører Lisbeth Hammer Krog er positiv til at Fornebu er valgt som utprøvingsområde.

  "Dette er et pilotprosjekt helt i tråd med vår klimapolitikk. Fornebu har moderne infrastruktur med god veistandard og et lite komplisert trafikkbilde, noe som gjør området godt egnet til å teste ut selvkjørende busser", sier Hammer Krog.

  Hun har tro på at elektriske, selvkjørende busser blir en selvfølgelig del av fremtidens transportsystem.

  Selvkjørende minibuss - en trygg trafikant 

  Det var Acando som for to år siden introduserte den elektriske selvkjørende minibussen for det norske markedet. Selskapet har gjennomført demonstrasjoner av bussen i hele Norge.

  "At vi har fått et lovverk som tillater utprøving av selvkjørende kjøretøy på norske veier, er starten på en transportrevolusjon", mener Sven Ivar Mørch, administrerende direktør i Acando.

  Bussen styres med kunstig intelligens. Den kjører i lav fart og stopper for alt av hindringer som måtte komme i veien.

  "Pilotprosjektet med OBOS er meget spennende og dette ser vi virkelig frem til. OBOS er en innovativ og nytenkende virksomhet, og det er ekstra spennende at det er et boligbyggelag som er først ute når det kommer til å teste ut selvkjørende minibusser. Smart mobilitet og selvkjørende teknologi vil påvirke måten en rekke bransjer driver forretning på. En næringseiendom eller et boligprosjekt som i dag ligger noen kilometer fra et kollektivknutepunkt, kan knyttes sammen med det eksisterende kollektivnettet ved hjelp av selvkjørende minibusser", sier Sven Ivar Mørch.  Foto Acando. F.V: Daniel Kjørberg Siraj, Konsernsjef i OBOS og Sven Ivar Mørch, adm. direktør i Acando.

  Se andre presseoppslag om Norges første selvkjørende buss satt i ordinær rute:

  NRK Østlandssendingen 31.01.18: https://tv.nrk.no/serie/distriktsnyheter-oestlandssendingen/DKOA98013118/31-01-2018#t=23s

  NRK P1 Østlandssendingen 01.02.18: https://radio.nrk.no/serie/distriktsprogram-oestlandssendingen/DKOA01002418/01-02-2018#t=1h45m42s

  E24 01.02.18: https://e24.no/digital/obos/boligbyggerlag-tar-selvkjoerende-busser-paa-veien/24247937

  Teknisk ukeblad 01.02.18: https://www.tu.no/artikler/vil-ha-selvkjorende-busser-i-trafikk-pa-fornebu-innen-badesesongen-begynner/429404

  Hegnar 01.02.18: http://www.hegnar.no/Nyheter/Motor/2018/02/I-sommer-kan-du-ta-selvkjoerende-buss-til-stranda

  Om Acando
  Acando er et konsulentselskap som jobber med digitale transformasjoner i offentlig og private virksomheter. Et av satsningsområdene er Smart City der Intelligente Transportsystemer (ITS) og selvkjørende minibusser i alminnelig trafikkmiljø, er en del av satsningen. www.acando.no

  Om OBOS
  OBOS BBL er en medlemsorganisasjon med over 435 000 medlemmer. Siden 1929 har vi skaffet våre medlemmer bolig, samt forvaltet disse på en trygg måte.

  Kontaktperson i OBOS:
  Daniel Kjørberg Siraj, Konsernsjef i OBOS
  Tlf. 913 82 777
  Daniel.kjorberg.siraj@obos.no

  Kontaktperson i Acando:
  Sven Ivar Mørch, adm. direktør
  Tlf. 908 46 984
  sven.ivar.moerch@acando.no

  Kontaktperson i Bærum kommune:
  Lisbeth Hammer Krog, Ordfører i Bærum kommune
  Tlf. 911 93 787
  Lisbeth.krog@baerum.kommune.no