Cookie.

På acando.no benytter vi cookies for at din opplevelse skal bli så god som mulig. Du kan lese mer om personvernerklæringen her →

  Ny lov tillater selvkjørende kjøretøy på norske veier

  29. november 2017

  Acando og Bertel O. Steen ønsker å komme i gang med pilotprosjekter i 2018 for Norges største byer.

  Se for deg en by uten køer, ventetid og overfylte busser, der du enkelt kan bestille en selvkjørende minibuss fra mobilen som vil frakte deg til nærmeste kollektivknutepunkt. I går vedtok Stortinget en ny lov som tillater utprøving av selvkjørende kjøretøy, og snart kan vi se selvkjørende minibusser på norske veier.

  Acando står bak innførsel og markedsintroduksjon av selvkjørende minibusser til Norge, og Smart Mobility og autonome transportløsninger er ett av deres satsningsområder. Acando og Bertel O. Steen har de siste 2 årene prosjektert og gjennomført demonstrasjoner av selvkjørende minibuss i hele Norge, og over 15.000 personer har til nå prøvekjørt bussen.selvkjørende minibuss

  «At vi nå får et lovverk som tillater utprøving av selvkjørende kjøretøy på norske veier, er starten på en transportrevolusjon. Frem til nå har Acando gjennomført demonstrasjoner på avgrensede områder, men nå kan vi endelig få testet de selvkjørende minibussene på konkrete, operative ruter. Vi planlegger nå, sammen med Bertel O. Steen, piloter i flere av Norges største byer», sier Sven Ivar Mørch, Administrerende direktør i Acando Norge.

  Selvkjørende teknologi vil endre bransjer

  Smart mobilitet og selvkjørende teknologi vil påvirke måten en rekke bransjer driver forretning på. En næringseiendom eller et boligprosjekt som i dag ligger noen kilometer fra et kollektivknutepunkt, kan bli et attraktivt område dersom selvkjørende minibusser kan knyttes sammen med det eksisterende kollektivnettet.

  Med et mer effektivt, sømløst kollektivsystem og selvkjørende busser kan du lettere forflytte deg fra forstedene og inn til sentrum. Dette kan igjen resultere i mindre press på bysentraene, og gjøre det mer attraktivt å bo utenfor byen. Den nye loven vil akselerere fremdriften og Acando og Bertel O. Steen er klare til å bistå med introduksjonen av selvkjørende kjøretøy i Norge.

  «Med nytt lovverk på plass er det naturlig at prosjekter videreføres, og vi ønsker også nye kommuner velkommen til å utforske mulighetene for selvkjørende minibusser som en del av kollektivtilbudet. Mange byer utreder i disse dager nye jernbanestasjoner og knutepunkter. Nå kan selvkjørende shuttelbusser være med å gjøre beslutningene enda bedre», sier Sven Ivar Mørch.

  «Responsen vi har sett på alle demonstrasjonene rundt i Norge de siste årene viser at mange er interessert i slike løsninger, spesielt siden det åpner for nye områder å benytte kollektivtransport. Bertel O. Steen satser tungt på utvikling av nye tjenester og ønsker å være i førersetet i utviklingen av vår bransje. Således er dette et viktig område for oss. Vi ser virkelig frem til det videre arbeidet sammen med Acando og de pilotene som kommer fremover”, sier Are Knutsen Direktør for tjenesteutvikling og innovasjon i Bertel O. Steen.

  Om Acando

  Acando Norge er et teknologiselskap med 330 ansatte fordelt på Oslo, Trondheim og Ålesund. Acando Gruppen har ca. 1900 ansatte i fem land; Norge, Sverige, Tyskland, Finland og Latvia. Acando hadde en omsetning på 2,2 milliarder svenske kroner i 2016 og er notert på Nasdaq Stockholm. Et av våre satsningsområder er Smart City der Intelligente Transportsystemer (ITS) og selvkjørende minibusser i alminnelig trafikkmiljø, er en del av satsningen.

  Om Bertel O. Steen

  Bertel O. Steen er et av Norges største service- og handelsselskap. Konsernet importerer bilmerkene Mercedes-Benz, Kia, Peugeot, Citroën, DS, smart®, Fuso og Setra til Norge og er også en betydelig aktør innen bildetalj, bilfinans, verkstedsdrift og eiendomsvirksomhet. Selskapet omsatte i 2016 for 14,4 milliarder kroner og har ca. 2 500 medarbeidere. Hovedkontoret ligger i Lørenskog kommune.

  Ta kontakt med:

  Marianne Røgeberg marianne.rogeberg@acando.no +47 902 60 813