Cookie.

På acando.no benytter vi cookies for at din opplevelse skal bli så god som mulig. Du kan lese mer om personvernerklæringen her →

  Hvorfor lagde vi Urban Farm Lab

  Hvordan kan vi gjøre urbant landbruk mer effektivt og på den måten legge til rette for en større utvikling av grønne byer?

  Urban Farm Lab — et urbant laboratorium for landbruksteknologi

  Hvordan kan vi gjøre urbant landbruk mer effektivt og på den måten legge til rette for en større utvikling av grønne byer?

  En trend som gror fort

  Planter som gror midt i byen, Urban Farm Lab

  Urbant landbruk, eller «urban farming», er et begrep som er mye omtalt om dagen. Ikke bare er Oslo verdens miljøhovedstad i 2019, men vi ser også at stadig nye byområder, hustak og parker blir utstyrt med bedd, kasser og hele hager med både blomster, grønnsaker og andre nyttevekster. Boligbyggelag og utbyggere bygger grønne tak på sine nybygg i byområdene og flere gir støtte til prosjekter som ønsker å lage urbane hager i byer.

  Det er ingen tvil om at dette er populære tiltak, men det skal også følges opp. Det skal både vannes, lukes, beskjæres og høstes. Og med en så varm og tørr sommer som vi hadde i fjor måtte man begrense vanning med tanke på både tidspunkt og mengde. Det kan være vanskelig å følge opp hager på tak, parker og bakgårder når det blir mye å ta hensyn til.

  Med så mange frodige og vakre hager, hustak og bakgårder som vi ser i norske byer er det ikke tvil om at det er mange som får dette til, men samtidig er det ikke tvil om at det skal mer til for at dette virkelig skal spre seg og det faktisk kan begynne å ha en positiv innvirkning på miljøet og klimaet.

  Til et nytt nivå

  Mange byer har kommet langt i utviklingen av urbant landbruk. Boston, Amsterdam Shanghai og mange andre byer har satset stort på dette. Og flere og flere  steder forsyner urbane hager lokalbefolkningen med ferske grønnsaker, samtidig som de bidrar til et renere og mer behagelig byrom.

  Urban Farm Lab Oslo

  Vi ønsket å utforske hvor autonom og effektiv vi kunne gjøre urbant landbruk. Kan vi utvikle en urban grønnsakshage som overvåker seg selv, styrer vanning og forteller deg når grønnsakene er modne? Og viktigst av alt: kan vi gjøre det enkelt, morsomt og nyttig slik at flere ønsker å etablere matproduksjon i urbane landskap?

  En ting må presiseres: Vi er systemutviklere, teknologer og produktutviklere, ikke agronomer eller gartnere. Selv om vi har erfaring fra flere prosjekter innen landbruksteknologi  —  med roboter, sensorikk og systemutvikling  —  kan vi ikke spesielt mye mer enn de fleste andre om det å dyrke grønnsaker. 

  Vår grønnsakshage består av 13 pallekasser, 15 blomsterkasser og 6 plantetårn. Her har vi plantet blant annet erter, tomater, squash, jordbær, basilikum, persille, rødbeter og mye mer. I tillegg har vi plantet flere typer blomster for å tiltrekke insekter, både til korte besøk og lengre opphold på våre innsektshotell. Omtrent 100 meitemark har også fått nye hus med fire vegger og innlagt vann. Det er i bunn og grunn en veldig enkel og tradisjonell grønnsakshage, men noen ting er veldig annerledes.

  På Urban Farm Lab tester vi ut systemer, teknologi og løsninger som skal gjøre at både kjøkkenhager og større åkre selv kan styre vanning og overvåke veksten til plantene. Fugleskremslene her er både fysiske og digitale og bruker artificial intelligence (AI) og lyd for å holde fugler unna.

  Vanningsystem Urban Farm Lab

  Vårt vanningssystem tillater oss å bytte mellom å vanne over og under bakken, og hindrer at vi vanner når temperaturen er for høy. Dette kombinert med presis vanning av enkeltområder gjør at vi kan begrense bruken av vann betraktelig. På denne måten gjør vi det ikke bare enklere, men også mer bærekraftig å drive med urbant landbruk.

  Et prosjekt uten grenser

  Det er ingen tvil om at plantene trives i vår urbane grønnsakshage og et rikt insektliv tyder på at dette er et tiltak som blir tatt godt imot av naturen.

  Med Urban Farm Lab ønsker vi å kunne vise frem hvordan teknologi kan bidra til å løfte frem grønne tiltak i byområder ved å gjøre det enklere å vedlikeholde og følge opp grønnsakshager og andre grønne områder. På denne måten håper vi å kunne bidra til at dette blir en trend som vedvarer og faktisk kan utgjøre en forskjell. Ikke bare i vårt nærmiljø, men for klimaet i sin helhet.

  Vi gleder oss til å ta dere med videre på reisen og i vårt neste blogginnlegg vil vi utforske teknologien og løsningene som har blitt implementert på Urban Farm Lab.

  Ønsker du å vite mer? Ta kontakt med:

  Audun Vagleng audun.vagleng@acando.no +47 45 26 26 46